MIL selalu kata sup bodo jer... setelah berkali-kali bertanya dan menuntut ilmu, hari ke hari lama kelamaan mutu masakan saya untuk resepi ini bertambah baik. Jom kita tengok resepi:
Bahan-Bahan:
Tulang
Halia
Lengkuas
Ditumbuk kasar/halus/blender:
Ketumbar
Jintan Kasar
Jintan Halus
Lada Hitam
Rempah Menumis 3 serangkai (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
Limau Nipis
Cili Merah
Daun sup&bawang
Bawang merah & putih goreng - tak mau bawang goreng beli... kurang umppphhh..
Bawang putih - pecah/ ketuk2
Bawang Holland - potong kepada 2, hiris bulat2
Cara-Caranya:
Rebus tulang dengan halia yang diketuk. lebihkan halia pun tak per.
Tips untuk lembutkan daging, masukkan kurma 2 biji semasa merebus tulang tersebut.
Setelah mendidih, masukkan rempah menumis.
Masukkan pula bahan yang ditumbuk kasar/halus/blender dan lada hitam biji.
Masukkan lengkuas yang dihiris2
Tumbukkan sedikit lada hitam dan masukkan ke dalam rebusan.
Bila daging dah lembut, masukkan bawang putih yang diketuk.
Masukkan bawang merah holland yang telah dihiris bulat.
Perasakan dengan garam.
Hidangan
Perahkan limau nipis, pecahkan cili , taburkan bawang sup & bawang dan bawang goreng.
Gambar Hiasan Gambar Kredit to:Dari Dapur Mak Long |
No comments:
Post a Comment