Tuesday, February 14, 2017

Sup Tulang -- Resepi MIL

Resepi kali ni Sup Tulang. Resepi yang saya belajar dari MIL. 
MIL selalu kata sup bodo jer... setelah berkali-kali bertanya dan menuntut ilmu, hari ke hari lama kelamaan mutu masakan saya untuk resepi ini bertambah baik. Jom kita tengok resepi: 

Bahan-Bahan:
Tulang
Halia
Lengkuas 

Ditumbuk kasar/halus/blender:
Ketumbar
Jintan Kasar
Jintan Halus
Lada Hitam 

Rempah Menumis 3 serangkai (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga) 

Limau Nipis 
Cili Merah
Daun sup&bawang 
Bawang merah & putih goreng - tak mau bawang goreng beli... kurang umppphhh.. 

Bawang putih - pecah/ ketuk2
Bawang Holland - potong kepada 2, hiris bulat2

Cara-Caranya:

Rebus tulang dengan halia yang diketuk. lebihkan halia pun tak per.  
Tips untuk lembutkan daging, masukkan kurma 2 biji semasa merebus tulang tersebut.
Setelah mendidih, masukkan rempah menumis. 
Masukkan pula bahan yang ditumbuk kasar/halus/blender dan lada hitam biji. 
Masukkan lengkuas yang dihiris2
Tumbukkan sedikit lada hitam dan masukkan ke dalam rebusan. 
Bila daging dah lembut, masukkan bawang putih yang diketuk. 
Masukkan bawang merah holland yang telah dihiris bulat. 
Perasakan dengan garam. 

Hidangan
Perahkan limau nipis, pecahkan cili , taburkan bawang sup & bawang dan bawang goreng.

 Gambar Hiasan
Gambar Kredit to:Dari Dapur Mak Long 
****bila dah siap masak asyik la terlupa nak snap gambar.. Thanks for the photo yer.. 






No comments:

Post a Comment